Romanian | English

Vinurile sunt păstrate în pivnițe vechi din piatră, una dintre ele datînd din 1818.

About Minis Wineyard

Societatea Cramele Miniș S.A. s-a înființat în anul 2004, ca urmare a dorinței unor investitori din zona Șiria-Mîsca de a pune în valoare zona viticolă a dealurilor Șiriei.

Societatea deține în proprietate 25 ha vie din soiurile, Fetească Regală, Sauvignon Blanc, Mustoasă de Măderat, Fetească Neagră, Merlot, Pinot Noir, Burgund, aflate în zona Mîsca-Șiria. Vinificarea se face prin prestare de servicii la SCDVV Miniş. Produce vinuri DOC ,,Miniş’’ cat si vinuri de masa. Vinurile se livrează la pivniţele unităţii şi în magazinele de la Şiria.

Vinurile sunt păstrate în pivnițe vechi din piatră, una dintre ele datînd din 1818, construită de baronul Bohuș, aflată la poalele cetății Șiriei. Zona viticolă Șiria-Mîsca se află în arieratul Miniș-Măderat.

Condiţiile deosebite ale podgoriei precum şi influenţa climei mediteraneene dau naştere vinurilor roşii ce aduc faimă podgoriei şi societăţii noastre.

Istoric al zonei

Atestat documentar pentru prima dată în anul 1169, satul Șiria se prezintă la mijlocul secolului al XIV-lea drept reședință de cnezat. În secolul următor face parte dintr-un vast domeniu deținut între anii 1444 - 1445 de către Iancu de Hunedoara.

Parte din istoria localității, Cetatea Șiriei datează din secolul al XIII-lea. Un rol deosebit de important în viața acesteia l-au avut voievozii și cnejii români. Spre exemplu, un document din anul 1440 vorbește despre un anumit voievod Ștefan din Șiria. Posesie a lui Matei Corvin la începutul celei de a doua jumătăți a secolului al XV-lea, trece în între anii 1461-1464 sub stăpânirea familiei Bathory. În perioada răscoalei lui Gheorghe Doja, cetatea este vremelnic ocupată de cetele țărănești ale acestuia. Sub stăpânire otomană spre mijlocul secolului al XVII-lea, fortăreața servește drept garnizoană a lui Mihai Viteazul între anii 1599 - 1600. Ulterior, cetatea este ocupată din nou de către otomani în anul 1607 și deținută de către aceștia până în anul 1693. Din motive strategice, trupele habsburgice au distrus cetatea în anul 1784.

Cetatea Şiriei
Un alt eveniment important din istoria acestei localități s-a desfășurat în anul 1849, când biblioteca Castelului Bohuș, a fost folosită ca loc pentru desfășurarea tratativelor între generalul Görgey Arthur, comandantul suprem al armatei revoluționare maghiare, și generalul rus Frolov, finalizate cu capitularea celui dintâi.